rubicon

1939. A „stratégiai ablakon" keresztül a második világháborúba

17 perc olvasás

Hitler 1939 tavasza és ősze közti megnyilvánulásaiban központi helyet foglalt el az a félelem, hogy a „stratégiai ablak”, mely kinyílni látszott egy sikeres támadás megindításához, gyorsan becsukódhat. A német vezető elit teljes mértékben tisztában volt az erőltetett, minden ésszerűséget figyelmen kívül hagyó fegyverkezési konjunktúra katasztrofális következményeivel. A vezetésen belül a háború kirobbantása előtti döntő hetekben és hónapokban kifejezett válsághangulat uralkodott Berlinben. Elvileg még fennállt a választás lehetősége: vagy egy radikális hátra arc – esetleg átmeneti leszereléssel –, vagy előremenekülés az „elérkezett az idő” jelszavával az erőszakba.

Hitler 1939. május 23-án, amikor már zajlottak a Lengyelország elleni támadás előkészületei, a hadsereg vezetői előtt kijelentette: „A 80 milliós tömeg megoldotta az eszmei problémákat. A gazdasági problémákat szintén meg kell oldani. […] Idegen államokba való betörés vagy idegen tulajdon megtámadása nélkül ez nem lehetséges.” A németek nemzetpolitikai egyesítése után „további sikerek […] nem érhetők el vérontás nélkül”.

Az élettérháború érvei

Az 1939. augusztus 22-ei főparancsnoki megbeszélésen hasonló érvek hangzottak el Németország pillanatnyi helyzetéről: „Semmit sem veszíthetünk, csak nyerhetünk. Gazdasági helyzetünk a korlátozások következtében olyan, hogy már csak néhány évig tudunk kitartani. Göring ezt megerősítheti. Számunkra nincs más hátra, cselekednünk kell.” Egy másik verzió szerint Hitler hozzátette: „a négyéves terv meghiúsult, és végünk, ha nem győzünk az eljövendő háborúban.” Félreismerhetetlen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.