rubicon

1848–49

Magyarország a nemzetközi politika erőterében
24 perc olvasás

Magyarország 1848-ban önállóan nem, pontosabban csak a Habsburg Birodalom részeként jelent meg Európa térképén. A birodalom fennállását a nagyhatalmak eltérő indokok alapján ugyan, de euró­pai szükségszerűségnek tartották. A nyugati hatalmak – különösen az ebből a szempontból mértékadó Nagy-Britannia – elsősorban azért, hogy az feltartóztassa Oroszországot Közép-Európában és a Balkánon. Poroszországot és Oroszországot meg a lengyel kérdés, illetve az ideológiai azonosság terelte egy táborba Ausztriával.

A Habsburg Birodalmon belül önálló vagy attól független Magyarország megteremtésének esélyeit vizsgálva két dolgot kell hangsúlyoznunk. Egyrészt azt, hogy a magyar politikai elit többsége 1848 márciusától 1849 márciusáig nem a független, csupán a Habsburg Birodalmon belül széles körű önállósággal rendelkező ország megteremtését tűzte ki célul, s a fegyveres konfliktust nem a magyar fél kezdeményezte, hanem rákényszerítették.

Másrészt nem szabad elfelejtenünk, hogy mind a Habsburg Birodalmon belüli önálló, mind az attól független Magyarország megteremtésének esélyeit az ország külpolitikai helyzete, illetve katonai potenciálja határozta meg. Azaz az ország 1848 szeptembere után csak akkor remélhette önállósága, majd függetlensége elismertetését, ha ezt katonai erővel tudja biztosítani; illetve ha a katonai sikereket külpolitikai elismertetéssé képes átváltani.

Magyarország a Habsburg-monarchiában – a Habsburg-monarchia Európában

1848-ban Magyarország nemzetközi jogi szempontból az ekkor Osztrák Császárságnak (Kaistertum Öster­reich) nevezett Habsburg Birodalom részét képezte. A birodalom Európa egyik legrégibb, ugyanakkor legkevésbé

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.