rubicon

1848–1849 legendái

Újratermelődő tévhitek
25 perc olvasás

1848–1849 története ma már a magyar nemzeti mitológia egyik meghatározó jelentőségű fejezete. Mítosz ez, hiszen tele van csillogó és drámai jelenetekkel, félelem és gáncs nélküli lovagokkal és hűséges szolgákkal; míg a másik oldalon cselszövőkkel és árulókkal, esküszegőkkel és banditákkal. A 19. századi képes albumokat lapozva mintha egy nagy, többfelvonásos dráma színképeit látnánk. 

Mint minden mítosz, 1848–1849 története is igaz és hamis elemekből állt és áll. A mítoszteremtés már a „nagy év” napjaiban megindult, hiszen nincs az a valóság, amely legendaként ne lehetne még szebb. Így született meg a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Nemzeti dalt szavaló Petőfi mítosza; így adott egy derék ponyvaíró Kossuth szájába imát a kápolnai csatatéren s egy másik az orsovai Duna-parton; s így lett a magyar szabadságharc talán legjobb hadvezéréből, Görgeiből Vörösmarty lantján „silány gazember, – ki e hazát eladta cudarul”.

1848–1849-nek azonban nemcsak „pozitív”, hanem „negatív” mítoszai is vannak. Ezek lényegében a vereség okozta nemzeti csalódás miatt keletkeztek, s azt sugallták, hogy „valahol utat tévesztettünk”; azaz a vereség azért következett be, mert a nemzet vezérei már a kezdetek kezdetén olyan hibákat követtek el, amelyek előrevetítették a tragikus véget.

Szé­che­nyi vagy Kos­suth? 

A magyar közgondolkodásból kiirthatatlan az a vélekedés, hogy „Kossuth helyett Széchenyit kellett volna követni, rá kellett volna hallgatni”; holott a Széchenyi-féle reformpolitika éppen azért nem lehetett igazán sikeres és vonzó a közvélemény előtt, mert a másik oldalon, a bécsi udvarban még ez a mérsékelt ellenzékiség sem talált fogadókészségre. S tény az is, hogy míg Széchenyi az 1848. február

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.