rubicon

Trezorból levéltár

Titkosszolgálati iratok 1990 előtt és után
13 perc olvasás

A magyarországi szocialista korszak állambiztonsági szerveinek titkos irattára évtizedeken át a Belügy­minisztérium Roosevelt téri központjának föld alatti páncéltermeiben működött. Az 1950-ig a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank székházaként szolgáló épület alatt elhelyezkedő egykori, páncélajtókkal védett trezor a pénzintézet kincsei után a rendszer féltett titkait őrizte egészen a ’90-es évek közepéig. Ekkor jött létre az a nyilvános levéltár, mely az állambiztonsági múlt feltárását, az egyéni és a kollektív információs kárpótlást hivatott biztosítani. Három évtizede tart a folyamat, melynek során a szigorúan zárt trezorból nyilvános szaklevéltár, a rendszer titkaiból pedig történeti források lehettek.

A 20. században az elbukott diktatúrák szellemi és erkölcsi örökségének felszámolása világszerte felvetette – és folyamatosan felveti – az elnyomó rendszerek jogsértéseit dokumentáló titkosszolgálati, belügyi archívumok sorsának, a bennük felhalmozott információtömeg kezelésének problémáját. A különböző diktatórikus politikai rezsimeket megdöntő/felváltó rendszerek Dél-Amerikától Németországig, Spanyolországtól Kambodzsáig ezeknek az iratoknak a kezelése során egyszerre – bár eltérő mértékben – érvényesítettek igazságtételi, emberjogi, emlékezetpolitikai, a társadalmi megbékélést szolgáló, illetve tovább élő, rendszerfüggetlen biztonságpolitikai szempontokat.

A szovjet tömb szolgálatai

A kelet-közép-európai ún. szocialista rendszerek 1990-ben történt megdöntése

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.