rubicon

Avarkori temető Tiszafüreden

5 perc olvasás
Szerző: Garam Éva Tiszafüred régóta ismert régészeti lelőhely. A Tisza szabályozásakor egy őskori tell telepet bolygattak meg, és az új töltés építéséhez nagy részét elhordták (ma Ásott-halomnak hívják). A Tisza régi medre a Hortobágy irányába vezető 30-as műút bal oldalán húzódott. A medertől néhány száz méterre kisebb homokhát emelkedik, ez…
Szerző: Garam Éva

Tiszafüred régóta ismert régészeti lelőhely. A Tisza szabályozásakor egy őskori tell telepet bolygattak meg, és az új töltés építéséhez nagy részét elhordták (ma Ásott-halomnak hívják). A Tisza régi medre a Hortobágy irányába vezető 30-as műút bal oldalán húzódott. A medertől néhány száz méterre kisebb homokhát emelkedik, ez a víz nem járta területet az őskortól kezdve megtelepedésre és az ősök emlékét őrző temetők létesítésére alkalmas volt.

A Majoros nevű határrészén a Tisza II. vízlépcső építését megelőző régészeti munkálatok keretében 1965-72 között közel 700 bronzkori sírt és szerző munkája nyomán egy teljes avar kori temető 1281 sírját tártuk fel és dokumentáltuk.

Az ásatási megfigyelések, a méretarányos sírrajzok, az összesített temetőtérkép, a helyszíni rajzok és fotók, a sírokban talált antropológiai és zoológiai anyag, végül a több mint 40 000 db, maradandó anyagú fém-, csont, üveg- és kerámiatárgy elemzése és vizsgálata nyomán képet alkothatunk egy avarkorban élt Közép-Tisza vidéki közösség (falu) életmódjáról, társadalmi felépítéséről, kézművességéről, viseletéről, szokásairól, hitvilágáról. A temető elemzése megtörtént, az eredmények a Kárpát-medence avar kori leletanyagát (telepek és temetők tárgyait) közzétevő sorozat egyik kötetében megjelentek.

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval 3 cikket olvashat a Rubicon Online-on.